Βέροια Εύηχη Πόλη 2022

Εκπαιδευτικά Τμήματα 2022-2023

 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

 

«ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη PDF Εκτύπωση

Στο Χώρο Τεχνών Δήμου ΒέροιαςΗ Όπερα Θεσσαλονίκης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας  παρουσιάζουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ώρα 8μ.μ,  στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας την οπερέτα  «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Ο «Βαφτιστικός» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου του 1918 και σημειώνοντας τεράστια επιτυχία ενώ λέγεται ότι γράφτηκε σε διάστημα 40 ημερών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κωμειδύλλιο, με απολαυστικά στοιχεία φάρσας και με πηγαίο μελωδικό πλούτο, που συνάρπασε στην εποχή του και εξακολουθεί να γοητεύει ως τις μέρες μας. Χωρίς αμφιβολία θεωρείται  το δημοφιλέστερο έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και μία από τις καλύτερες ελληνικές οπερέτες.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται το 1912 στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Η χαριτωμένη Βιβίκα είναι παρεξηγημένη με τον σύζυγό της, Ζαχαρούλη, εξαιτίας μιας ερωτικής του περιπέτειας. Κατά τη διάρκεια μιας γιορτής κάνει την εμφάνισή του ο Χαρμίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι βαφτιστικός της Βιβίκας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάποιον ο οποίος συνέτασσε τα γράμματα του άξεστου και αναλφάβητου βαφτιστικού προς τη νονά του και είχε γοητευθεί από αυτήν, τώρα όμως είναι παντρεμένος με μια παλιά συμμαθήτρια της Βιβίκας που και αυτή κάνει την εμφάνισή της στη φιέστα. Ταυτόχρονα καταφθάνει και ένας θείος της ηρωίδας, συνταγματάρχης, ο οποίος τη βρίσκει στην αγκαλιά του δήθεν βαφτιστικού. Από εκεί αρχίζει να περιπλέκεται η κατάσταση, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που προσπαθούν όλοι να ξεδιαλύνουν.

Όσο κι αν περνούν απ’ το μυαλό μας κάποιες φορές σκέψεις πως η ελληνική οπερέτα είναι ένα είδος που απευθύνεται κυρίως σε κοινό μιας άλλης εποχής και κάποιας ηλικίας, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν υπάρχει Έλληνας, όποιας ηλικίας, που να μην έχει στ’ αυτιά του γνώριμους χαρούμενους σκοπούς από τραγούδια του είδους. Η οπερέτα, το μουσικοθεατρικό αυτό είδος που σημαίνει μικρή όπερα, έχει τις ρίζες της στη Γαλλία και στην Αυστρία, ενώ η γέννησή της χρονολογείται γύρω στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Η εύθυμη μουσική, το κωμικό στοιχείο και οι χορευτικοί ρυθμοί του συρμού της εποχής, όπως το βαλς ή το καν-καν, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την οπερέτα και που την κατέστησαν γρήγορα δημοφιλές είδος, το οποίο δεν απευθυνόταν στην ελίτ, αλλά ευρύτερα σε μια μεγάλη μερίδα κοινού. Η οπερέτα υπήρξε μέρος της ψυχαγωγίας του ελληνικού κοινού ειδικά τις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας μας, αφού αποτελούσε θέαμα χαρούμενο, αισιόδοξο, κωμικό και φαντασμαγορικό, το οποίο είχε τη δύναμη να εμψυχώσει αλλά και να διασκεδάσει ταυτόχρονα.

Οι παραστάσεις του «Βαφτιστικού» ξεκίνησαν την Παρασκευή 25  Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2010, στο Αριστοτέλειον Κινηματοθέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στις 25 Ιανουαρίου 2010 θα δοθεί και μία παράσταση στο Κέντρο Τεχνών Βέροιας.

Στη νέα της αυτή παραγωγή, η Όπερα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς. Τη μουσική διεύθυνση έχουν αναλάβει οι Έλληνες αρχιμουσικοί Ελευθέριος Καλκάνης και Κωστής Παπάζογλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

- Χάρης Ρώμας – Σκηνοθεσία
- Μανόλης Παντελιδάκης-Σκηνογράφος
- Παπάζογλου Κώστας-Μουσική διεύθυνση
- Αγγελική Κρίσιλα-Υπεύθυνη Χορωδίας
- Μπιάνκα Νικολαρέιζη-Ενδυματολόγος
- Βρισηίδα Σολωμού-Χορογράφος

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

- Τζίνα Πούλου-Βιβίκα
- Γιάννης Χριστόπουλος-Χαρμίδης
- Φίλιππος Σοφιανός-Συνταγματάρχης
- Καράγιαννη Ειρήνη- Κική
- Ναλμπάντης Δημήτρης-Ζαχαρούλης
- Παύλος Μαρόπουλος-Κορτάσης
- Παναγιώτης Αθανασόπουλος-Μίμης
- Αναστάσιος Κολοβός-Μαρτής
- Ηλέκτρα Καρτάνου-Μαγείρισσα
- Δημήτρης Ρούσσος-Ράπτης
- Μαρία Θεοδωρίδου-Κυρία
- Αλαίν Ριβέρο Ροντρίγκεζ-Χορευτής
- Ευγενία Σιγαλού-Χορεύτρια

Εισιτήρια: 25 € πλατεία, 20 € εξώστης & φοιτητικό-μαθητικό
πληροφορίες – κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλ 23310 78100