Βέροια Εύηχη Πόλη 2022

Εκπαιδευτικά Τμήματα 2022-2023

 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

 

Συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Χώρο Τεχνών PDF Εκτύπωση

χειμερινή περίοδος 2010-2011
εναρκτήρια εκδήλωση
Συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Χώρο Τεχνών



Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και ώρα 9μ.μ στο Χώρο Τεχνών, ανοίγει  η αυλαία του χειμερινού καλλιτεχνικού προγράμματος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας, με τη φιλοξενία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της χώρας μας, υπό τη δ/νση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σολίστ τους Μικέλ Μιχαηλίδη (Βιολί) και Θανάση Σουργκούνη (βιόλα) θα παρουσιάσει κλασικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Αναλυτικότερα,το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, KV 364 του
Wolfgang Amadeus Mozart, σύνθεση που κινείται ανάμεσα στη συμφωνία και το κοντσέρτο και  περιέχει ορισμένες από τις πιο όμορφες σελίδες της μουσικής του Μότσαρτ  στο δεύτερο μέρος – έναν υπέροχο διάλογο για τους σολίστες- και τη  βραδιά θα συμπληρώσει το εντυπωσιακό συμφωνικό δημιούργημα του Johannes Brahms, συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68. Η είσοδος είναι ελεύθερη, πληροφορίες στο τηλ. 2331078100.


Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα.
Ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1966. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Πρώτος ο ιδρυτής της και στη συνέχεια ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Μίκης Μιχαηλίδης. Σήμερα ο αριθμός των μελών της ορχήστρας ανέρχεται σε περίπου εκατόν είκοσι μουσικούς, με διευθυντή τον αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη.
Πέρα από τις τακτικές συμφωνικές της συναυλίες, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας τακτικά παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, με συνοδεία βωβού κινηματογράφου κλπ, δραστηριότητες που έχουν προσελκύσει νέο κοινό στην ορχήστρα κατά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του μελλοντικού φιλόμουσου κοινού εντάσσεται η έντονη δραστηριότητά της με εκπαιδευτικές συναυλίες για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ορχήστρας είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Πρωτοπορώντας στον ελληνικό μουσικό χώρο, ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η BIS και η NAXOS. Στις πρόσφατές της παραγωγές εντάσσεται η ηχογράφηση των Κοντσέρτων αρ. 3 και 4 του Μπετόβεν με σολίστα τον Aldo Ciccolini (ΕΜΙ Classics).
Στον κατάλογο των Eλλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων: P. Domingo, J. Carreras,  L. Pavarotti, S. Accardo, J. Anderson, V. Ashkenazy, P. Badura-Skoda, L. Berman, P. Fournier, B. L. Gelber, N. Gutman, J. Horenstein, A. Khatchaturian, L. Kogan, E. Kurtz, N. Magalov, M. Maisky, Ch. Mandeal, S. Mintz, W. Nelson, I. Pogorelich, R. Ricci, M. Rostropovich, G. Shaham, Y. Simonov, V. Spinakov, V. Tretjakov, Οδ. Δημητριάδης, Λ. Καβάκος, Κ. Κατσαρής, Θ. Κερκέζος, K. Πασχάλης, Δ. Σγούρος, M. Τιρίμος, κ.ά.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη συχνή και συστηματική παρουσία της σε πόλεις ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, περιοδεύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Εμφανίζεται ετησίως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμπράττει στα σημαντικότερα φεστιβάλ τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού (Φεστιβάλ Αθηνών-Ηρώδειο, Δημήτρια, Φιλίππων, Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»-Κύπρος, International Festival Zino Francescatti-Μασσαλία, Φεστιβάλ Ecléctic-Βαλένθια κ.ά.).
Το Φεβρουάριο του 2007 η παραγωγή της ΚΟΘ “Impressions for saxophone and orchestra”, με σολίστα τον Θεόδωρο Κερκέζο, απέσπασε το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας Pizzicato “Supersonic” και προτάθηκε από τη NAXOS για δύο υποψηφιότητες βραβείων “Grammy”. Το Δεκέμβριο του 2007 πραγματοποίησε μια ιστορική συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, αφιερωμένη στο Ν. Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα.
Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά το νέο CD της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με έργα του Ν. Σκαλκώτα, σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία BIS, το οποίο περιλαμβάνει και πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις. Επίσης, τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε το τρίτο CD της ορχήστρας με έργα του Ildebrando Pizzetti από την εταιρεία NAXOS, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση έργων του Ιταλού συνθέτη. Το CD, με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική θεματολογία, απέσπασε την τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος που απένειμε τον Δεκέμβριο του 2009 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Toν Απρίλιο του 2009 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στην αίθουσα Smetana Hall της τσεχικής πρωτεύουσας, συμπράττοντας με τη Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας και ερμηνεύοντας το Requiem του G. Verdi. Τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίστηκε στην Ιταλία, στο Θέατρο Μαντσόνι στην Πιστόια και στο Θέατρο Βέρντι στη Φλωρεντία, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 θα εμφανιστεί στο Konzerthaus στο Βερολίνο.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.tsso.gr


Μύρων Μιχαηλίδης


Αρχιμουσικός,
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους και πλέον προικισμένους έλληνες μαέστρους της νεότερης γενιάς.
Έχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ταϊβάν. Στο κατάλογο των ορχηστρών που διευθύνει συγκαταλέγονται η Συμφωνική του Βερολίνου, η Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, η Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ, η Ορχήστρα της Όπερας της Ανατολικής Σαξωνίας κ.ά. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλες τις ορχήστρες. Συνεργάζεται επίσης σε τακτική βάση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Συμμετείχε ως Διευθυντής Ορχήστρας σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2007 διηύθυνε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μία ιστορική εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
Έχει συνεργασθεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως: Aldo Ciccolini, Paul-Badura Scoda, Κυπριανό Κατσαρή, Shlomo Mintz, Salvatore Accardo, June Anderson, Cheryl Studer, Fazil Say, Ivo Pogorelich, Lars Vogt, Mischa Maisky, Μαρτίνο Τιρίμο και άλλους. Από το 1999 έως το 2004 διατέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός στην Όπερα της Ανατολικής Σαξωνίας στη Γερμανία. Από τον Ιούλιο του 2004 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο CD της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία NAXOS ήταν μια παραγωγή που εγκαινίασε τη νέα σειρά Greek Classics της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας. Υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, συμπράττει ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας Θόδωρος Κερκέζος, σε Α΄ παγκόσμια ηχογράφηση έργων Ελλήνων συνθετών. Τον Φεβρουάριο του 2007, το CD αυτό απέσπασε το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” του έγκυρου περιοδικού Pizzicato (Λουξεμβούργο). Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παραγωγή CD με το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Το τελευταίο CD της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Μύρωνα Μιχαηλίδη (04/2009), το οποίο περιλαμβάνει αμιγώς ορχηστρικά έργα του σημαίνοντος ιταλού συνθέτη Ildebrando Pizzetti, μερικά μάλιστα εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση, αποσπά διθυραμβικές κριτικές στον διεθνή τύπο (μεταξύ των οποίων και τα πέντε διαπασών στο περιοδικό Diapason), ενώ πρόσφατα απέσπασε την τιμητική διάκριση για το έτος 2009 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών.
Στις ξεχωριστές δικογραφικές δραστηριότητες του Μύρωνα Μιχαηλίδη ανήκει η ηχογράφηση των Κοντσέρτων αρ. 3 και 4 του Μπετόβεν με τον διάσημο πιανίστα Άλντο Τσικολίνι και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη συγγραφή εξειδικευμένης καλλιτεχνικής και τεχνικοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία συμφωνικής ορχήστρας στην Ελλάδα (2003). Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για παραγωγές όπερας, συναυλίες και ηχογραφήσεις σε ευρείας κυκλοφορίας έγκριτα περιοδικά, όπως το Diapason, Das Orchester, το Opernwelt, το Fanfare, το Gramophone, και σε μεγάλες εφημερίδες, όπως η Sächsische Zeitung, η Berliner Morgenpost, η Der Tagespiegel,η Corriere della Sera, La Repubblica, καθώς και τιμητικές διακρίσεις.
Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα και αργότερα σπούδασε Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου (Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας με Άριστα, 1996) με τον Hans-Martin Rabenstein. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Μιλτιάδη Καρύδη στην Ακαδημία Carl Maria von Weber της Δρέσδης και με τον Simon Rattle (Διευθυντή Φιλαρμονικής του Βερολίνου). Εκτός από τη μουσική μόρφωση απέκτησε και πανεπιστημιακή, αφού είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μικέλ Μιχαηλίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983.
Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο βιολί στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με το Μίκη Μιχαηλίδη. Αποφοίτησε με «Άριστα παμψηφεί και βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας». Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία στη Hochschule fur Musik του Trossingen με καθηγητές τους F.Agostini και E.Fischer.

Συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε πολλά σεμινάρια βιολιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους Λεωνίδα Καβάκο, Στέλιο Καφαντάρη, Angel Stankov, Valery Oistrakh, Ara Malikian, Χρήστο Πολυζωίδη και Δημήτρη Πολυζωίδη.

Έχει δώσει ρεσιτάλ με πιάνο σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Αυστρία και Γερμανία.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Κρατική Ορχήστρα της Κύπρου, με τη Kammerorchester του Tubingen, καθώς και στη Ρουμανία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης Arad, ερμηνεύοντας το κονσέρτο για βιολί του J. Brahms.

Από το 2004 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Αθανασίος Σουργκούνης


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στο βιολί και στο πιάνο. Το 1993 εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη βιολιού της καθηγήτριας Ε. Δελφινοπούλου, απ’ όπου και πήρε το δίπλωμά του τον Ιούνιο του 2003 με «Άριστα παμψηφεί και β’ βραβείο». Παράλληλα σπουδάζει Ανώτερα Θεωρητικά  στο  Κ.Ω.Θ.  αποκτώντας  πτυχία  Αρμονίας και Αντίστιξης.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης καθώς και με την ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Konzerthaus του Βερολίνου. Τον Απρίλιο του 2003 διακρίθηκε για  την εξαιρετική του επίδοση στο διαγωνισμό του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, ενώ ένα χρόνο αργότερα κερδίζει το Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου του Ωδείου Αγίου Παύλου. Τέλος τον Απρίλιο του 2007 αποσπά το A’ Βραβείο στο 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού στη Murcia της Ισπανίας.

Τον Νοέμβριο του 2003 εκπροσώπησε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως βιολονίστας στη συνάντηση Ωδείων Μεσογείου στη Μπαστιά της Κορσικής και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς επιλέγετε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων για δύο συναπτά έτη, δίνοντας συναυλίες σε Ιταλία, Ισραήλ,  Ιρλανδία, Εσθονία, Παλαιστίνη και Ιορδανία. 

Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Στέλιο Καφαντάρη, Λεωνίδα Καβάκο, Angel Stankov, Αριάδνη Δασκαλάκη, Rudolph Koelman, Χρήστο Πολυζωίδη, Δημήτρη Πολυζωίδη, Hugh Maguire, Γιώργο Δεμερτζή και Χαρά Σειρά.

Από τον Απρίλιο του 2006 γίνεται έκτακτο μέλος στις βιόλες της Κρατικής   Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.  Την    περίοδο     2007  –  2008    διατελεί     αναπληρωτής
Κορυφαίος  Β’,  ενώ από το 2009 είναι μόνιμο μέλος της. Τον Ιούνιο του 2010 ολοκληρώνει τις σπουδές του στη βιόλα με βαθμό Άριστα και 1ο Βραβείο.

Παράλληλα είναι φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στο τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. 

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου.