Εκπαιδευτικά Τμήματα 2023-2024

 

Βέροια Εύηχη Πόλη 2022

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

 

«ΕΙΡΗΝΗ» Του Αριστοφάνη PDF Εκτύπωση

Τρίτη 5 Ιουλίου , 9.15 μ.μ

eirini_aristoΗ Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει στα πλαίσια του ελληνικού φεστιβάλ την κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΕΙΡΗΝΗ», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουλίου σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Τρυγαίου. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.
Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να  ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη  και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…

Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κ.Χ. Μύρης
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Πέτρος Φιλιππίδης – Γιώργος Γαλίτης – Γιώργος Λέφας                                  
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  Πέτρος Φιλιππίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ Γιάννης Κόττης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ   Μίνως Μάτσας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ  Ελπίδα Νίνου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΦΩΤΙΣΜΩΝ Ελευθερία Ντεκώ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ  Άγγελος Μπούρας
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ  Θανάσης Γιαννακόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ  Πένυ Μπαλή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  Παναγιώτης Τσεβάς

   ΔΙΑΝΟΜΗ
ΤΡΥΓΑΙΟΣ  Πέτρος Φιλιππίδης
Α’ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ  Πάνος Σταθακόπουλος
Β’ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ Γιώργος Γαλίτης
ΚΟΡΕΣ ΤΡΥΓΑΙΟΥ  -Χρήστος Σιμαρδάνης - Κων/νος Γιαννακόπουλος -  Άγγελος Μπούρας -  Σπύρος Παππάς
ΕΡΜΗΣ  Τάκης Παπαματθαίου
ΠΟΛΕΜΟΣ   Γιώργος Γαλίτης
ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Χρήστος Σιμαρδάνης
ΤΑΡΑΧΟΣ, ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ  Λευτέρης Ελευθερίου
ΙΕΡΟΚΛΗΣ  Γιάννης Δεγαΐτης
ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ  Σπύρος Παππάς
ΣΤΑΜΝΟΠΩΛΗΣ  Σταύρος Σβήγκος
ΟΠΛΟΠΩΛΗΣ  Δημήτρης Δεγαΐτης
ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ  Τάσος Ιορδανίδης
Α’ ΠΑΙΔΑΚΙ  Κων/νος Γιαννακόπουλος
Β’ ΠΑΙΔΑΚΙ  Άγγελος Μπούρας

ΧΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ:  Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής,  Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης.

Συμμετέχουν και 2 παιδιά.

Τιμές εισιτηρίων : 24€ & 18€ φοιτητικό-μαθητικό
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ, τηλ 2331078100