Εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ 2020-2021

Ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2019

Μουσείο εκπαίδευσης ''ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ''

 
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ» παρακαλούμε να στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας)  στο grammatia@veriaculture.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό για την αίτηση εγγραφή σας.

η ΚΑΜΕΡΑΤΑ παρουσιάζει τις τέσσερις εποχές του A.Vivaldi PDF Εκτύπωση

Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής
Σολίστ (βιολί) –  Δ/νση από το αναλόγιο : Σέρτζιου Ναστάσα


Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ιδρύθηκε το 1991 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη σε συνεργασία με τον βιολιστή Δημήτρη Σέμση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Μυράτ.

Η ορχήστρα αναδείχθηκε σε μουσικό σύνολο  υψηλού επιπέδου, με ρεπερτόριο από το πρώιμο Μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της όπερας.
Ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της για το διάστημα 2000-2001, αλλά και  επίτιμος πρόεδρός της για το 2001-2007. Μόνιμος αρχιμουσικός της ορχήστρας είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ, ενώ για την περίοδο 2004-2009 τη θέση αυτή κατείχε επίσης ο άγγλος μαέστρος Κρίστοφερ-Ουώρρεν Γκρην.

Η Καμεράτα έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών: Queen Elizabeth Hall (Λονδίνο), Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (Παρίσι) κ.ά. καθώς και σε σπουδαία μουσικά φεστιβάλ όπως: Καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ίνσμπρουκ (Αυστρία), Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Μπαθ, Φεστιβάλ Ναάνταλι στη Φινλανδία, Φεστιβάλ Χάυντν στην Αυστρία,  Φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Βαρσοβίας, και ακόμη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Το 2006 (Διεθνές Έτος Μότσαρτ), υπό τον σερ Νέβιλ Μάρρινερ η Ορχήστρα πραγματοποίησε περιοδεία στην Αυστρία η οποία κορυφώθηκε με συναυλία στην διάσημη αίθουσα Μουζίκφεραϊν της Βιέννης.

Διάσημοι μαέστροι και σολίστ έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα: Σαλβατόρε Ακκάρντο, Τόμας Άλλεν, Φιλίπ Αντρεμόν, Ματτίας Γκαίρνε, Ελίζαμπεθ Γουόλφις, Λεωνίδας Καβάκος, Ράντου Λούπου, Γεχούντι Μενουχίν, Τζόσουα Μπελ, Τζον Ουίλλιαμς, Χέλμουτ Ρίλινγκ, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Δημήτρης Σγούρος, Χάινριχ Σιφ, Τόμας Χένγκελμπροκ και Κρίστοφερ Χόγκγουντ.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα υπήρξε κύριο μέλημα της Καμεράτα από την ίδρυση της, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς να ακούσουν ίσως και για πρώτη φορά τους ήχους μίας ορχήστρας κλασικής μουσικής: συμμετοχικές συναυλίες σε γυμνάσια της Αττικής, διαφορετικού περιεχομένου εκπαιδευτικά προγράμματα για τα δημοτικά σχολεία, ανοιχτές πρόβες και συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της στη σύγχρονη μουσική δημιουργία: έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει ηχογραφήσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (Αντωνίου, Καραΐνδρου, Κουμεντάκη, Κουρουπού, Κυπουργού, Μαραγκόπουλου, Μικρούτσικου, Σισιλιάνου, Τσέρχα, Χοσοκάουα, Kαντσέλι, Κερίνγκ, Κόσκιν, Τάβενερ κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την ορχήστρα.

Η πλούσια δισκογραφία της περιλαμβάνει ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν από τις εταιρείες BMG, EMI Classics, Blue Note, Universal, ECM Records, Agora, Artion Records, Legend και Altara. Από τις αρχές του 2011, κυκλοφορεί από την γερμανική εταιρία MDG η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση του έργου Alessandro Severo του Χαίντελ με την συμμετοχή της Ορχήστρας σε όργανα εποχής υπό την διεύθυνση του βραβευμένου με ECHO KLASSIC αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, του οποίου οι ηχογραφήσεις σε όπερες του Χαίντελ έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Ήδη από το φθινόπωρο του 2009, η Καμεράτα ξεκίνησε τη μόνιμη συνεργασία της με τον Γιώργο Πέτρου πραγματοποιώντας επιτυχημένες συναυλίες με όργανα εποχής αφιερωμένες στους συνθέτες Μπαχ και Βιβάλντι και συμμετέχοντας στις καινοτόμες οπερατικές παραγωγές Θεοδώρα του Χαίντελ και To έρημο νησί του Χάυντν με μεγάλη απήχηση σε κοινό και κριτικούς.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2010 – 2011, εκτός από τις τακτικές της δραστηριότητες (συναυλίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ηχογραφήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.λπ.) στην «έδρα» της το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ορχήστρα πραγματοποιεί μία σειρά συναυλιών και παραγωγών όπερας με όργανα εποχής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Για το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου η Καμεράτα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών (1996).
Η Καμεράτα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορηγός του Κύκλου συναυλιών «Μετατροπίες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ορχήστρας σε δημοτικά και γυμνάσια της Αττικής χρηματοδοτείται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Μέγας χορηγός της Ορχήστρας για την περίοδο 2011-2013 είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.