Εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ 2020-2021

Ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2019

Μουσείο εκπαίδευσης ''ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ''

 
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ» παρακαλούμε να στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας)  στο grammatia@veriaculture.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό για την αίτηση εγγραφή σας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2017 PDF Εκτύπωση
Άγιοι και καλικάντζαροι, παιδιά και γάτες, βοσκοί και ζητιάνες, ερωτευμένοι και πολεμιστές, ο μισοκοκοράκος και ο Πινόκιο, περιμένουν να σας αφηγηθούν τις ιστορίες τους στο Χώρο Τεχνών και στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!
 
ξεκινάμε..

Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου

 Κουκλοθέατρο/Κουκλοθίασος REDICOLO ΠΙΝΟΚΙΟ
 "Ο καθένας είναι διαφορετικός, Πινόκιο, και εκεί είναι όλη η ομορφιά.
Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!"
 
Οι περιπέτειες της γνωστής αξιαγάπητης μαριονέτας σε έναν κόσμο ανθρώπων, σε μία ιδιαίτερη διασκευή πάνω στο κλασικό κείμενο του Κάρλο Κολόντι, που εστιάζει στο ζήτημα της διαφορετικότητας.
 
Με ιδιαίτερες τεχνικές εμψύχωσης, που συνδυάζουν το σύγχρονο κουκλοθέατρο με το θέατρο, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι, η παράσταση προσδοκά να ψυχαγωγήσει και να εισάγει τους μικρούς θεατές σε έναν κόσμο γεμάτο χιούμορ, τρυφερότητα και ευαισθησία.
 
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ:
Ο Πινόκιο είναι μία ξύλινη κούκλα που ονειρεύεται να γίνει αληθινό αγόρι. Κυνηγώντας το όνειρό του γίνεται διάσημο αστέρι στο Κουκλοθέατρο, μεταμορφώνεται σε γαϊδουράκι στην Παιχνιδούπολη, γίνεται η μεγάλη ατραξιόν στο Τσίρκο και καταλήγει στο στομάχι του μεγάλου Ψαριού.
 
Μέσα από τις περιπέτειές του ανακαλύπτει στην πράξη τί σημαίνει ανθρωπιά και τί σημαίνει γαϊδουριά και τελικά ότι αυτό που ορίζει τον αληθινό άνθρωπο είναι ο τρόπος που φέρεται στους συνανθρώπους του.  
 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , 6.00μ.μ / είσοδος ελεύθερη*
 

Τρίτη  12 Δεκεμβρίου

Αφήγηση παραμυθιών
Ο Άρχοντας της παγωνιάς 
 
Θρύλοι και παραμύθια από όλο τον κόσμο για τα Χριστούγεννα και το κρύο..
 
Αφήγηση, Σκηνική επιμέλεια: Στέλιος Πελασγός
 
Δεν είναι μόνο ο μικρός Χριστός που κρυώνει μες στην φάτνη. Ο άρχοντας της παγωνιάς όλους τους δοκιμάζει και τους παιδεύει. Ελάτε να ακούσετε ιστορίες που γλυκαίνουν τις παγωμένες καρδιές και βρίσκουν την ομορφιά στα κρυστάλινα και διαμαντένια δώρα του. Ιστορίες για μπαμπάδες και μαμάδες, για παιδια κι εγγόνια, για παππούδες και γιαγιάδες - ακόμα και στον γάτο σας θα αρέσουν που αγαπά το τζάκι!
 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , 6.00μ.μ / είσοδος ελεύθερη*
 

Τετάρτη   13 Δεκεμβρίου

Μουσικό Παιγνιδοθέαμα/ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ
Καλαντίσματα και Καλικατζαριές!
 
Ήθη, έθιμα, θρύλοι  και λαϊκές  παραδόσεις των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, με πρωταγωνιστές τους σκανταλιάρηδες του δωδεκαήμερου, τους καλικατζαραίους!
 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , 6.00μ.μ / είσοδος ελεύθερη*
 

Πέμπτη     14 Δεκεμβρίου 

Παραμύθια του δωδεκαημέρου  συνοδεία μουσικής
 Αφήγηση λαικών  παραμυθιών με παγανά
 
Σαν μπαίνουν τα Χριστούγεννα τα καρκατζέλια ανεβαίνουν στη Γη. Για  δώδεκα νύχτες βασιλεύουν κι άνθρωποι και ζώα τρέμουν. Μα σαν των Φώτων βγει ο παπάς με την αγιαστούρα του, αμέσως κρύβονται στο μαύρο το σκοτάδι....
 
Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης
Μουσική: Μαρίνα Λιόντου"
 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , 6.00μ.μ / είσοδος ελεύθερη*
 

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Αφήγηση παραμυθιών συνοδεία μουσικής
«τα σκαλίμπια ή αλλιώς καρκατζέλια»
 
 Παραμύθια για την περίοδο των γιορτών, τότε που οι καρκάντζαλοι, τα παγανά, παρατούσαν τα πριόνια και τα τσεκούρια τους ανέβαιναν πάνω στη γη, πείραζαν τους ανθρώπους και τα καμώματα τους γένηκαν παραμύθια.  
Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα αφήγησης αντλείται από τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα του λαού μας  και διανθίζεται με κάλαντα και ευχές από όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι και να γνωρίσουν τις παραδόσεις απο  διάφορα μέρη της χώρας μας. Να ακούσουν κάλαντα από τη Θράκη, τη Μακεδονία  και την Ικαρία, ευχές από την Αγιάσο της Μυτιλήνης μα  και πειράγματα από τα Βράσταμα Χαλκιδικής.
 
 
Ανθή Θάνου , 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , 6.00μ.μ / είσοδος ελεύθερη*
 

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 

Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ
Λαικό παραμύθι-παράσταση θεάτρου κούκλας
«Ο μισοκοκοράκος»
 
Το παραμύθι "ο μισοκοκοράκος" αναφέρεται στην ιστορία ενός κόκορα που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν.
Έτσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτεια του
Η ιστορία "ο μισοκοκοράκος" ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή.
 
 Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων κ Τεχνών, ώρα 6.00μ.μ και 8.00μ.μ. είσοδος ελεύθερη*
 

Τρίτη  19  Δεκεμβρίου

 
Δημοτικό Ωδείο Βέροιας
Μουσικό παραμύθι Πόπης Φιρτινίδου 
“Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί» 
 
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων κ Τεχνών, ώρα 7.30μ.μ. είσοδος ελεύθερη*
 

Τετάρτη  20 Δεκεμβρίου 

Σχολή χορού Κ.Ε.Π.Α.
 
Πάει ο παλιός ο χρόνος…
Χριστουγεννιάτικη παράσταση των τμημάτων χορού της ΚΕΠΑ 
Καλλιτεχνική διεύθυνση:Λενικακη Μαυρετα
Διδασκαλία: Λενικάκη Μαυρέτα, Μπόλματης Γιώργος, Αναστασοπούλου Άννα, Ανδρεόπουλος Ανδρέας
 
Χώρος Τεχνών, 6.00μ.μ /είσοδος ελεύθερη*
 

Παρασκευή   22 Δεκεμβρίου 

Δημοτικό Ωδείο  Βέροιας
Γιορτή μουσικής, αγάπης ,τέχνης
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία τμημάτων και συνόλων
 
Οι μαθητές και οι καθηγητές του Ωδείου  θα ερμηνεύσουν ελληνικά και ξένα κάλαντα, χριστουγεννιάτικα κομμάτια, αλλά και έργα ρεπερτορίου (Bach, Mozart, Beethoven,Chopin κ.α.). Στις συναυλίες θα λάβουν μέρος  η μαθητική χορωδία του Ωδείου, η παιδική χορωδία της ΚΕΠΑ, οι δύο ορχήστρες του Ωδείου ArtGuitaRistas και VeriaArtisti , όπως επίσης και η σχολή χορού της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας.
 
Μουσική ,τραγούδι ,χορός, όλα εναρμονισμένα με το χριστουγεννάτικο πνεύμα των ημερών δοσμένα με αξιοζήλευτη αγάπη απο τους καθηγητές του Ωδείου προς τους μαθητές και από τους μαθητές προς το κοινό σε μια σχέση δημιουργίας και προσφοράς .
 
Καλλιτεχνική Δ/νση Ωδείoυ : Πέτρος Ρίστας
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων κ Τεχνών, ώρα 7.00μ.μ. είσοδος ελεύθερη*
 

Κυριακή 24 και Κυριακή 31 Δεκεμβρίου

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ  ΒΕΡΟΙΑΣ 
 
Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες  από όλο τον κόσμο στην Αγορά της πόλης !
 
Δ/νει : Βαλάντης Κυριακίδης
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Κ.Ε.Π.Α  Δήμου Βέροιας
 
Και του χρόνου , με υγεία!