Εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ 2020-2021

Ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2019

Μουσείο εκπαίδευσης ''ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ''

 
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ» παρακαλούμε να στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας)  στο grammatia@veriaculture.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό για την αίτηση εγγραφή σας.

Εύηχη πόλη PDF Εκτύπωση
Τελικά το Φεστιβάλ Βέροια Εύηχη είναι εφτάψυχο. 
 
Και ο λόγος είναι απλός. Ρίζωσε στη συνείδηση και την καρδιά της πόλης.
 
Έτσι κανείς μας δε μπορεί να φανταστεί τον Ιούνιο στην πόλη μας χωρίς την εύηχη και όλα αυτά δε συνέβησαν τυχαία.
 
Η συνέπεια και η συνέχεια με την οποία η ΚΕΠΑ  το υπηρετεί χρόνια τώρα, το έκανε κομμάτι της ζωής της.
 
Ξεκινάμε λοιπόν από αυτή την πραγματικότητα.
 
Στη λογική αυτή πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα. Να διεκδικήσει το φεστιβάλ τη δυνατότητα να αποτελέσει πόλο για όλη την περιφέρεια μας. 
Το μπορεί και πρέπει να το κάνει.
 
Για να γίνει όμως αυτό, δύο πράγματα πρέπει να συμβούν.
Να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό του επόμενου φεστιβάλ την επαύριο της λήξης φετινού. Να το επεκτείνουμε ενσωματώνοντας σε αυτό πρότυπες παραγωγές, που γιατί όχι να ξεκινήσουν από εδώ την πορεία τους για να συνεχίσουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας – μια πρώτη προσπάθεια κάνουμε φέτος με τη βοήθεια του καλού συνεργάτη Στέλιου Πελασγού. Να αναπτύξουμε συνεργασίες που θα μας βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ένα φεστιβάλ πρέπει να επενδύσει σε όλα αυτά αν θέλει να είναι διακριτό, να αποκτήσει αυτοτελή οντότητα ως θεσμός.
 
Το δεύτερο σημείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η δυναμική προβολή του. Είναι έλλειψη και λάθος μας να διαμορφώνουμε ένα τόσο συγκροτημένο και δυνατό πρόγραμμα και να μην προσπαθούμε να το κοινοποιήσουμε σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μια συνέργεια με την αντιδημαρχία τουρισμού στο σημείο αυτό είναι επιβεβλημένη, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
 
Το φεστιβάλ μας πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της πόλης μας στο χώρο του πολιτισμό, να ταυτιστεί με το όνομα της, να αποτελέσει το διαβατήριο της.
 
Πρέπει με αφορμή το φεστιβάλ η πόλη μας να αποπνέει ένα κοσμοπολιτισμό, που ο κάθε επισκέπτης αλλά και κάτοικος της, θα τον βιώνει σε κάθε της σημείο, σε κάθε ενέργεια της. 
 
Οφείλουμε να επενδύσουμε στην προσπάθεια αυτή όσα περισσότερα μπορούμε, να τη στηρίξουμε όλοι μας. 
 
Το φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη Πόλη» δεν είναι το φεστιβάλ της ΚΕΠΑ ή του δήμου. Είναι το φεστιβάλ της πόλης και έτσι πρέπει να το δούμε και να το αγκαλιάσουμε όλοι μας. 
 
Σας ευχαριστώ.
 
Βέροια 7 Ιουνίου 2017
 
Γιάννης Καμπούρης
Διευθυντής ΚΕΠΑ
 

 
Η εύηχη πόλη σε αριθμούς
 
Φεστιβάλ «Βέροια εύηχη πόλη» 
Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής , που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου . 
 
2009-2017
Το φεστιβάλ ξεκίνησε επί Δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου (η Δήμαρχος ήταν και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας) , συνεχίζεται και υποστηρίζεται από την παρούσα Δημοτική Αρχή , με Δήμαρχο τον Κώστα Βοργιαζίδη. Σαν δράση υποστηρίχθηκε από όλες τις Διοικήσεις της ΚΕΠΑ,  τους πρώην Προέδρους  και Δημοτικούς Συμβούλους Γιώργο Μιχαηλίδη (2012-2014) και Γιώργο Σοφιανίδη (2014-2016) . Σήμερα , Πρόεδρος του Δ.Σ της ΚΕΠΑ είναι ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος και Αντιπρόεδρος ο κύριος Χρήστος Κούτρας . 
 
Χαρακτήρας φεστιβάλ:
 
Το φεστιβάλ έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το κοινό  μπορεί να παρακολουθήσει οποιαδήποτε εκδήλωση  χωρίς αντίτιμο.  Στη διάρκεια του γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν πολλά είδη μουσικής  , τα οποία  θα ακουστούν σε πολλούς διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας  και στα ευρύτερα όριά του δήμου Βέροιας. Μουσικοί περιδιαβαίνουν την πόλη,  μεγάλες εξέδρες στήνονται στις πλατείες  και στα πάρκα, καντάδες και χορωδιακή μουσική ακούγονται στις γειτονιές. Επίσης οργανώνονται εκδηλώσεις αποκλειστικά για παιδιά, work-shops κ.α. 
 
Συνολικά , μέχρι και το 2016 , σε οχτώ (8) διοργανώσεις  «Βέροια ευηχη πόλη» πραγματοποιήθηκαν εκατόν δέκα εννιά (119) συναυλίες   με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ (1 μόνο  με εισιτήριο , που θεωρείται αποτυχημένη και 2 που  ακυρώθηκαν λόγω βροχής) , τις οποίες  παρακολούθησαν οι Δημότες της Βέροιας  αλλά και Ημαθιώτες και επισκέπτες από όμορους νομούς
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ): 
 
Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής  (2011 πλατεία Δημαρχείου  και  2014 Μουσείο Αιγών Βεργίνα )  ,  Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (συμμετείχε αρκετές φορές) , Ορχήστρα Εγχόρδων Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ.α.
 
ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΣ με τη διεθνούς φήμης  ελληνορουμάνα Αρπίστα Μαρία Μπιλντέα (2011)
 
Μεγάλα ονόματα  Ελλήνων συνθετών, μουσικών ( ή μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας)  και ερμηνευτών  όπως Γιάννης Χαρούλης (2012) , Νίκος Πορτοκάλογλου – Μανόλης Φάμελλος – Νίκος Ζιώγαλας (2010), Γιάννης Αγγελάκας (2010) Χρήστος Νικολόπουλος -  Γιώτα Νέγκα (2011), Lamia Bedioui (2012), Αγάθωνας (2013) ,  Ελευθερία Αρβανιτάκη (2013) , , Φοίβος Δεληβοριάς (2011), Μαριώ (2014), Ελένη Τσαλιγοπούλου – Μελίνα Κανά (2014 ) Μανώλης Μητσιάς- Φωτεινή Βελεσιώτου (2015) , Ευανθία Ρεμπούτσικα (2015 ακυρώθηκε λόγω βροχής) , Νίκος Ξυδάκης – Γιώργος Ανδρέου (2015 ακυρώθηκε λόγω βροχής) , Μανώλης Λιδάκης – Σοφία Παπάζογλου (2016) Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περής (2016) 
 
Μπάντες Δρόμου : Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου, Αφροβραζιλιάνικη Μπάντα Κρουστών Quilompo
 
ΜΠΑΝΤΕΣ :  BAILDSA, ΕΚΜΕΚ the band(2014), ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΝΦΑΡΑ 2009, Μπάντα χάλκινων της Φλώρινας  των αδελφών Βαλκάνη κ.α.
 
Διαφορετικό : Ολονυκτία μουσικής  (ξεκινήσαμε βράδυ και τελειώσαμε πρωί _ΦΡΑΓΜΑ 2011)
 
Σχήματα – Μουσικοί  από το εξωτερικό : BUENA VISTA SOCIAL CLUB με RAMON SOTO και LA CUCARACHA από την Κούβα (2012) , Martha Moreleon – Alejandro Diaz Αργεντινή (2013 Μπαρμπούτα) ,  Ο Αρμένιος Ara Dinkjian (2011 Μπαρμπούτα), Luis Borda Αργεντινή (2016  Μπαρμπούτα) , +
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ και ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ και ΧΟΡΟΣ 
ΜΟΥΣΙΚΗ και ΑΦΗΓΗΣΗ  φέτος 
 
Εκθέσεις με μηχανήματα αναπαρωγής ήχου, με φωτογραφίες κ.α.
 
Το 2016 , επί Προεδρίας Γιώργου Σοφιανίδη (ΚΕΠΑ)και Θεόφιλου Κορωνά (ΚΑΠΑ) το φεστιβάλ αποτέλεσε συνδιοργάνωση των δύο Νομικών Προσώπων του   ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ .
 
Φιλοδοξία και όνειρό μας , η 10η εύηχη πόλη να ενταχθεί στο πρόγραμμα Πολιτισμός της Π.Κ.Μ  και το Πάρκο Αγίων Αναργύρων να μετατραπεί σε μουσικό πάρκο , πάρκο χαράς και αγάπης . 
 
Νανά Καραγιαννίδου 
Υπεύθυνη Σχεδιασμού Δράσεων και Οργάνωσης Φεστιβάλ