Εκπαιδευτικά Τμήματα 2023-2024

 

Βέροια Εύηχη Πόλη 2022

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

 

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης PDF Εκτύπωση

BEΡΟΙΑ |ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ |25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 
Thessaloniki Documentary Festival 

8,9,10 Σεπτεμβρίου 2023

Φουαγιέ Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

 

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε φέτος από 2 έως 12 Μαρτίου 2023. Μετά το πέρας των δυσκολιών που είχε δημιουργήσει η πανδημία, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επαναφέρει τις προβολές σε περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας με τη δράση ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ, κάνοντας διαθέσιμο ένα σημαντικό  μέρος του ελληνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής αποκέντρωσης μεταφέρει το κλίμα αυτής της κινηματογραφικής γιορτής σε πολιτιστικούς χώρους συγκεκριμένων πόλεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και με τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας  συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί τα παρακάτω Ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή 8.9., ώρα 8.30μ.μ.

Prison Blues του Δομήνικου  Ιγνατιάδη

 Ένα ντοκιμαντέρ δρόμου στο πνεύμα ενός western, με έξι φίλους σε παράκρουση, να φέρουν ουλές και αρετές, με πρόσχημα την εμμονή του σκηνοθέτη με τον Johnny Cash, ταξιδεύουν για να προβάλουν τη ταινία Village Potemkin μέσα σε ιδρύματα και φυλακές. Η διαδρομή τους μέσα σε ένα τροχόσπιτο θα είναι γεμάτη απροσδόκητους σταθμούς  και συναντήσεις.

Διάρκεια :75’

 

Ο Νικόλας της Μαρίας της Μαρίας  Γιαννούλη

Ο Νικόλας-παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης-εγκαταλείφθηκε σε ίδρυμα μόλις γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Οι συνθήκες που μεγάλωνε ήταν τραγικές. Η Μαρία αποφάσισε να τον υιοθετήσει, κι η αγάπη, η φροντίδα και το πείσμα της, τον μεταμόρφωσαν ριζικά. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της ψυχής και της ανιδιοτελούς αγάπης που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.

Διάρκεια :28’

 

Σάββατο 9.9., ώρα 8.30 μ.μ.

Στο μυαλό του Ηράκλειτου των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Μάσιμο Πιτσόκαρο

Ο Ηράκλειτος γεννήθηκε χαρισματικός. Διαθέτει υψηλή νόηση, αστείρευτη φαντασία, τεράστια μνήμη, συναισθηματική ωριμότητα. Η πρώτη του χρονιά στο σχολείο ήταν μεγάλη απογοήτευση. Ο Ηράκλειτος όμως δεν το βάζει κάτω. Μαθαίνει να πέφτει και να σηκώνεται. Βασικό του όπλο: το χιούμορ. Έξτρα μπόνους: το χαριτωμένο θράσος των έξι του χρόνων.

Διάρκεια :26’

 

Fishing for Litterτ ου Σωτήρη Δανέζη

«Αν αλιεύσουμε τώρα από τα Δαρδανέλια ως τον Πειραιά, τα ψάρια που θα πάρουμε πάνω θα είναι δύο, τα βαρέλια δέκα, τα μπουκάλια εκατό και τα σκουπίδια χίλια!». Ο Δημήτρης από την Καβάλα, με τη μηχανότρατά του, έβγαλε πέρσι από τη θάλασσα 2,5 τόνους απορρίμματα. Είναι ένας από τους 40 αλιείς που συνεργάζονται με το Κοινωφελές  Ίδρυμα  Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Διάρκεια :26’

 

Κυριακή 10.9., ώρα 8.30 μ.μ.

Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου της  Ειρήνης Χατζηκυριακίδου

Ένα ταξίδι στη δημιουργία του θεατρικού κοστουμιού από τη σύλληψη της ιδέας στο μυαλό του ενδυματολόγου μέχρι την τελική κατασκευή από το χέρι της μοδίστρας. Η ταινία παρακολουθεί το στήσιμο της έκθεσης ''Ίχνη του εφήμερου'' που επιμελήθηκε για το Κ.Θ.Β.Ε η Ιουλία Σταυρίδου. Μια ταινία μαθητών της αφιερωμένη σ' αυτήν.

Διάρκεια :22’

 

Restor(y)ingτου Περικλή Κορτσάρη

Επικρατεί δημόσια σιωπή για το ζήτημα των εβραϊκών περιουσιών στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει γιατί πρέπει να σπάσει αυτός ο κύκλος σιωπής και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς να μετατραπεί η διαδικασία σε λαϊκό δικαστήριο. Επίσης αναζητά τις απόψεις της κοινής γνώμης μέσω μιας έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Διάρκεια :43’

 

Παράλληλες Δράσεις

Στα ίχνη του εφήμερου ||  Έκθεση φωτογραφίας

8,9,10 Σεπτεμβρίου

Φωτογραφίες κοστουμιών από σημαντικές παραστάσεις που παρουσίασε το ΚΘΒΕ από την έναρξη της λειτουργίας του το 1961. Τα κοστούμια που απεικονίζονται ήταν μέρος της έκθεσης «Ίχνη του εφήμερου» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, που επιμελήθηκε η αείμνηστη σκηνογράφος - ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Οι φωτογραφίες που εκτίθενται αποτελούν πρωτότυπο περιεχόμενο του καταλόγου που συνόδευε την έκθεση (καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων / φωτογραφίες έκθεσης και καταλόγου: Τάσος Θώμογλου).

Το βεστιάριο αφηγείται || Εργαστήριο

10 Σεπτεμβρίου, ώρες 6.00μ.μ.

Από την ιστορία, στην δημιουργία. Ένα εργαστήρι κοστουμιού με άξονα την αναδημιουργία και την αναβίωση.

Επιμελητής του εργαστηρίου είναι η σκηνογράφος/ενδυματολόγος Ιωάννα  Στεφανοπούλου (υπεύθυνη εργαστηρίου ‘Σκηνικός χώρος και κοστούμι’ των Τμημάτων Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας).

 

Διοργάνωση: Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

----------------------------------------------------------------------------------