Βέροια Εύηχη Πόλη 2021

Εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ 2021-2022

Ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2019

Μουσείο εκπαίδευσης ''ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ''

 
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ» παρακαλούμε να στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας)  στο grammatia@veriaculture.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό για την αίτηση εγγραφή σας.

Πανελλήνια Συνάντηση Μαθητικών Ορχηστρών Κιθάρας PDF Εκτύπωση

psmkΣΥΝΟΛΟ ΚΙΘΑΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο Φρειδερίκος Σοπέν άφησε πίσω του τούτο το λόγο: «τίποτα δεν είναι ωραιότερο από μια κιθάρα, εκτός ίσως αν εξαιρέσουμε τις δύο», Προσθέτοντας άλλες δέκα, δημιουργήθηκε το Σύνολο Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης τον Δεκέμβριο του 2011, με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ωδείου, κ.Γ.Τζούκα.  Αποτελείται από μαθητές την Κατωτέρας και Μέσης τάξης της κιθάρας. Η εμφάνιση στη 2η Συνάντηση Βέροιας είναι η πρώτη που πραγματοποιεί. Προετοιμασία-διεύθυνση συνόλου: Τσιλιπάκου Ελένη.

Το σύνολο αποτελούν οι:
Γελαδάρη Ανδρονίκη
Γιακισικλή Χριστίνα
Γιολδάσης Ηλίας
Καραγκούνης Ορέστης
Κιόρτσης Βασίλης
Παπαδοπούλου Αρετή
Παπακώστας Γιάννης
Παππά Μαρία
Πυθαρά Αγνή
Σιώμου Νένα
Χανιώτη Βασιλική
Χρηματόπουλος Γρηγόρης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
1.    Τ’ αστέρι του βοριά – Μ.Χατζιδάκις ( διασκευή: Ρίστας Πέτρος) [3΄]
2.    Spanish romance – anonymous   [2΄]
3.    Scherzo in D – F.Carulli     [2΄]
4.    A little Spanish waltz – Bob Power   [3΄]
5.    Jugglers and Minstrels – P.Van Der Staak (διασκευή: Μπέκιος Λάμπρος)    [1΄]
6.    Czeck folk song    [1,5΄]
7.    Arena y Sol – I.Gammie   [3΄]

Τσιλιπάκου Ελένη: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος πτυχίου (τάξη Π.Βασιλειάδη, Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) και διπλώματος (τάξη Α.Λιάλιου, Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης) κιθάρας και πτυχίων Αρμονίας (τάξη Ε.Χατζηκυριακίδου, Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), Αντίστιξης (τάξη Ε.Χατζηκυριακίδου, Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης) και Φούγκας (τάξη Π.Μπεκιαρίδη, Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης). Επίσης είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Παρακολούθησε σεμινάρια κιθάρας με τους Alexander Ramirez , Gerhard Reihenbach, Roland Dyens, Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Hubert Käppel. Έχει συμπράξει με την Συμφωνική ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Σερρών, με το κιθαριστικό σύνολο «Κιθαρόκοσμος» και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Α.Π.Θ. Από το 2005 είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.

Πρόγραμμα Συνόλου Κιθάρας Μουσικού Σχολείου Λαμίας 

Marco Cara (1509)  Non e tempo d’ aspettare 

Josquin des Pres  (1503)  La Bernardina         

Eythor Thorlaksson  Flowerland           

Παραδοσιακό Τζαμάϊκας  Calypso             

John Downland  (1562-1625) Vier Quartette    
I. Aria (Almand)                   
II. Courant                                                                                
III. Paduan  6:55
 IV. Aria (Mistress Nichols Almand)  


ΣΥΝΟΛΟ ΚΙΘΑΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Το σύνολο Κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Λαμίας δημιουργήθηκε το 2004 και λειτουργεί στα πλαίσια του ωραρίου των συνόλων του σχολείου. Αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επιπέδου κατωτέρας και άνω. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναυλίες του σχολείου από το 2004 και μετά. Έχει συνυπάρξει με άλλα όργανα του σχολείου όπως φλάουτο, βιολοντσέλο και βιολί ως συνοδεία ορχήστρας. Το ρεπερτόριο (δίφωνο ως τετράφωνο) καλύπτει από παλαιά μουσική, Αναγέννηση, μπαρόκ και σύγχρονη.

Αποτελείται από τους: Αργύρη Βασιλεία, Δημητρακάκη Γεώργιο, Καρπέτα Αθανάσιο, Λάμπρο Κωνσταντίνο, Μακαντάση Μαργαρίτα, Παρδάλη Στέλιο, Πρεμέτη Μυρτιάννα, Σύρου Παρασκευή, Τζήμα Κωνσταντίνα, Τριανταφύλλου Γεώργιο, Τσαμαντάνη Λευτέρη.

ΠΑΛΛΑΣ ΘΩΜΑΣ

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου απ’ όπου και  αποφοίτησε το 2000. Κάτοχος πτυχίου και διπλώματος κιθάρας από την τάξη του Αργύρη Μπατσκίνη. Εργάστηκε ως αναπληρωτής και ωρομίσθιος καθηγητής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας από το 2002 ως το 2004. Από το 2004 είναι μόνιμος καθηγητής κιθάρας με οργανική θέση στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας και υπεύθυνος καθηγητής του αντίστοιχου συνόλου, με εμφανίσεις σε όλες τις συναυλίες του σχολείου. Από το 2006 ως το 2009 υπήρξε επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος του σχολείου. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1) Autunm Leaves  Joseph Kosma  arr. by Dwi “ Andy” Kurniadi            
2) Adios Nonino Αstor Piazzola                            
3) La Valse de Yan Tiersen Βιολί  Κουρέτα Αναστασία Κουρέτα
4) Η παρθένα της γειτονιάς  Μάνος Χατζιδάκις  Διασκευή :  Μανώλης Καμπούρης   
5)  Noche en los Andes Eythor Thorlaksson    Διασκευή : Μανώλης Καμπούρης 
6) Caterete  Danza popular de Minas Gereis          
7) Faz hoze um ano Brazilian folk song
      
 Ονόματα μελών του συνόλου
1) Γκουντούρας Δημήτρης
2) Γεωργάκης Κώστας
3) Μπάγκα Φένια
4) Κουτσογιάννης Κώστας
5) Παπανικολάου Βαγγέλης
6) Μένος Νίκος
7) Μπαμπούλης Γιάννης
8) Μπαμπούλης Θοδωρής
9)  Ταμπάκης Γιάννης
10)Ανδρέου Μυρτώ
11) Γεωργίου Κατερίνα
12) Παπαδημητρίου Χρυσάνθη
13) Τεντολούρη Ελπίδα
14) Τσιούπρος Κώστας
15) Ματθαίου Ζωή
16) Φούντα Ειρήνη
17) Κουρέτα Αναστασία ( βιολί)
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η ορχήστρα κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, είναι ένα  σύνολο που μετρά 7 χρόνια ζωής εκ των οποίων τα 4 τελευταία την ευθύνη και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο καθηγητής  κ. Καλαμπάκας Αθανάσιος.   Συμμετέχει και πρωταγωνιστεί  σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου αλλά και σε εκδηλώσεις του δήμου καθώς και διαφόρων καλλιτεχνικών συλλόγων της πόλης μας.
                                                                     
Σκοπός του συνόλου είναι η διεύρυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η ένταξη των μαθητών της κιθάρας σε ένα ευρύτερο μουσικό σύνολο υπερβαίνοντας το μοντέλο της ατομικής  επαφής και διδασκαλίας.                                                                                  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ                                        

Ο Θανάσης Καλαμπάκας γεννήθηκε στη Λάρισα τον Απρίλιο του 1972.

Την πρώτη του επαφή με τη μουσική είχε σε ηλικία 8 ετών, ως μέλος της παιδικής χορωδίας του Αγίου Αθανασίου Λάρισας ,την οποία  έπειτα από πολλά χρόνια ανέλαβε και ως αναπληρωτής διευθυντής. Στα 14 ξεκινά μαθήματα κιθάρας, και σε τρία χρόνια εισάγεται με κατατακτήριες εξετάσεις στην Ανωτέρα, στην τάξη του κ. Αργύρη Μπατσκίνη ,με τον οποίο και ολοκληρώνει τις σπουδές παίρνοντας Πτυχίο και στη συνέχεια Δίπλωμα με «Άριστα Παμψηφεί» από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
                                                                                                
Παρακολούθησε μαθήματα σε  διεθνή φεστιβάλ με διακεκριμένους σολίστες όπως ο Tomas Muller Pering, G. Reinchenbach, A. Dessiderio, H. Kappel, K. Κοτσιώλης κ.α. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής.
     
Συμμετείχε  ως προσκεκλημένος καθηγητής στο ΄΄2ο Χειμερινό Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου΄΄, καθώς και σχεδόν σε όλα τα Πανελλήνια και  Διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς Κιθάρας στη Βέροια ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Δίδαξε στο πρόγραμμα κατάρτισης  μουσικών και μουσικοπαιδαγωγών που πραγματοποίησε η Πανελλήνια ένωση Καθηγητών Μουσικής στην Καρδίτσα και συνέπραξε ως κιθαριστής με την ορχήστρα Ρεζιγραντε της Βουλγαρίας.  Πρωταγωνίστησε  ως λυρικός τραγουδιστής στις όπερες  ΄΄Η τιμή των Σουφλερί ΄΄ του J. Offenbach και  ΄΄Phantom of the opera΄΄ του Μ.Weber . Υπήρξε μέλος της ορχήστρας κιθαριστών «Διάχορδοι»  του Μακεδονικού Ωδείου Θεσ/κης με την οποία και συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς στο εξωτερικό , και έδωσε συναυλίες σε πόλεις της πατρίδας μας.

Σήμερα, είναι μέλος και πρόεδρος της Μικτής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ,στο οποίο και εργάστηκε επί σειρά ετών ,μέλος του μουσικού συνόλου «ΕΝΩΔΙΑ» και εργάζεται ως καθηγητής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο της Λάρισας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ορχήστρας Κιθαριστών VeriArtisti Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

·    500 μίλια – Παραδοσιακό Η.Π.Α. (2)
·    Good old moments - Παραδοσιακό Σκωτίας (2)
·    Drink me only with thine eyes - Παραδοσιακό Αγγλίας (1)
 
·    Μάνος Χατζιδάκις – Το πέλαγος είναι βαθύ (2)
·    Πέτρος Ρίστας – Ελπίδα (από το μουσικοθεατρικό “Tο Φεγγαρόφωτο”)
 
·    Lennon/McCartney – Yesterday (4)

 George Bizet – Carmen Suite:
·    Introduzione  (3)
·    Habanera (3)  
·    Toreador (3)

C. Santana – T. Conster: Europa (Earth’s Cry Heavens Smile) (2)

Antonio Vivaldi: Κοντσέρτο σε Σολ μείζονα για δύο κιθάρες (μαντολίνα) και ορχήστρα εγχόρδων
I.    Allegro
II.    Andante
Σολίστ: Χρήστος Σαρκατζής, Αλέξανδρος Χίρτογλου

(1)   Διασκευή: K. Bruckner
(2)   Διασκευή: Λ. Μπέκιος
(3)   Διασκευή: M. Libraro
(4)  Διασκευή: Χ.Σαρκατζής/Α.Χίρτογλου
 
Η Ορχήστρα Κιθαριστών  "Veri Artisti" ιδρύθηκε την άνοιξη του 1997 από τον Λάμπρο Μπέκιο, καθηγητή κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, αποτελούμενη κυρίως από μαθητές του Δημοτικού Ωδείου. Τα μέλη της είναι ηλικίας από 9 έως 18 ετών.

Η ορχήστρα πραγματοποίησε περισσότερες από πενήντα εμφανίσεις σε πόλεις της Ελλάδας (Βέροια, Μακροχώρι, Γιαννιτσά, Νέα Μουδανιά, Περαία, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αριδαία). Συμμετείχε στη  Συνάντηση Νεανικών Ορχηστρικών Συνόλων (Δήμος Καλαμαριάς, 1999), στις Συναντήσεις Ορχηστρών Κιθάρας που έγιναν στη Βέροια (2000), τη Ν. Ιωνία Βόλου (2000) και την Κοζάνη (2010, 2011), στις εορταστικές εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Χωριού της HELEXPO Θεσ/νίκης (2010), στο 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (2002), στο 2ο Φεστιβάλ Μουσικής «Βέροια - Εύηχη Πόλη» (2010) και στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Κουαρτέτων και Ορχηστρών Κιθάρας (Βέροια 2011).

Μέλη: Αλκιβιάδης Αξιώτης, Έλσα Αλεξανδρίδη, Κωνσταντίνος Αρσενίου,  Ευτυχία Γερακοπούλου, Χρύσα Δάσκαλου, Αθανάσιος Θεοδωρίδης, Παρθένα Θεοδωρίδου, Βασίλης Καραγαβριηλίδης, Χρήστος Καρώνης, Ραφαήλ Κόγιας, Μαρία-Χριστίνα Κόρακα, Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Ελένη Λάλου, Μαριάνα Μπαλτζή, Γιώργος Πυροβολάκης, Δημήτριος Τρομπούκης.
Σε συνεργασία με τις τάξεις κιθάρας των καθηγητών  του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας κ.κ. Πέτρου Ρίστα και Βασίλη Βαλαβάνη.

Το κιθαριστικό κουαρτέτο «Τετρακτύς» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, στο πλαίσιο της λειτουργίας των μουσικών συνόλων του Σχολείου με υπεύθυνο καθηγητή το Λάμπρο Μπέκιο. Αποτελείται από τους μαθητές Έλσα Αλεξανδρίδη, Κωνσταντίνο Αρσενίου, Μαριάννα Μπαλτζή και Αναστάσιο Σιδηρόπουλο. Έχει πραγματοποιήσει έως τώρα οχτώ εμφανίσεις σε συναυλίες του Μουσικού Σχολείου, στο φεστιβάλ «Εύηχη Πόλη» και στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας.

Πρόγραμμα

Zallongou – παραδοσιακό Έλλάδας (διασκευή G. Chiandetti)
Annete Kruinsbrink – Bagatella
Peter Van der Staak – Slick Trick
Francis Poulenc – Rustique (από τη σονάτα για 4 χέρια για πιάνο, διασκευή Λάμπρος Μπέκιος)

"Volos Guitar Company"
Δ/νση: Νάνση Χατζή

Πρόγραμμα

Μελωδία σε μι ελάσσονα   F. Paroletti     
Ναπολιτάνικο τραγούδι    P. I. Tscaikowsky  
To Καρναβάλι της Βενετίας - Φαντασία    C. Munier  
Καλίνκα  Ρώσικο παραδοσιακό  μεταγραφή: Τakashi Ochi   
Eπιλογές από την Οπερέτα "Βαφτιστικός"   Θ. Σακελλαρίδη  


Το "Volos Guitar Company" είναι ένα μικρό σύνολο από παιδιά 9-16 ετών που σπουδάζουν κιθάρα σε διάφορα ωδεία της Μαγνησίας με καθηγήτριες την Νάνση και την Έφη Χατζή.

Το σύνολο δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ανάγκη των παιδιών και των δασκάλων τους  να εκφραστούν μουσικά, ενώ με αφορμή την 2η Συνάντηση Κιθαριστικών Συνόλων,  θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στη Βέροια.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος
Πέτρος Γρηγορόπουλος
Αποστόλης Καραγεωργόπουλος
Όλγα Κολοκοτρώνη
Παναγιώτης Μπουλογεώργος
Ιωάννα Σγαρδώνη
Αναστάσης Τογκουσίδης
Βασίλης Τογκουσίδης
Μόρφω Φωτάκη