Ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2019

Εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ 2019-2020

Μουσείο εκπαίδευσης ''ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ''

 
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ» παρακαλούμε να στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας)  στο grammatia@veriaculture.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό για την αίτηση εγγραφή σας.

Δεύτερο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπραμς και τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ PDF Εκτύπωση

Η Κ.Ο.Θ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ 2 ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

brahmsΗ Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει 2 αριστουργήματα της κλασικής μουσικής: το Δεύτερο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπραμς και τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ, το Σάββατο  17 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 20:00, στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Στο πρώτο μέρος ο νέος βιρτουόζος πιανίστας Παναγιώτης Τροχοπουλος ερμηνεύει το 2ο κοντσέρτο του Μπραμς που στέκεται ως κολοσσός στο ρεπερτόριο του πιάνου και το έγραψε ο συνθέτης ως απάντηση, μετά από πολλά χρόνια και όταν πλέον είχε εδραιωθεί στη συνείδηση όλου του κόσμου, στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το 1ο του κοντσέρτο για πιάνο. Το έργο το πρωτοπαρουσίασε ο ίδιος ο Μπραμς, συνεπαίρνοντας το ακροατήριο.

Στο δεύτερο μέρος η ΚΟΘ, υπό τις οδηγίες του διάσημου μαέστρου και βιολονίστα Τζον Γεωργιάδη, ερμηνεύει τη μεγαλειώδη 9η συμφωνία του Ντβόρζακ, γνωστότερη ως «Από το Νέο Κόσμο». Ο μεγάλος Βοημός συνθέτης συνδυάζει στο έργο αυτό τις μουσικές μνήμες της πατρίδας του, με τα μουσικά ερεθίσματα που αποκόμισε σε ένα ταξίδι του στην Αμερική και από την επαφή του με τις μελωδίες των ιθαγενών Ινδιάνων και των Αφροαμερικανών, οι οποίες, όπως προέβλεψε ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα, θα αποτελούσαν το μέλλον της Αμερικανικής μουσικής.


Διεύθυνση Ορχήστρας: John Georgiadis

Πιάνο: Παναγιώτης Τροχόπουλος

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Johannes Brahms
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 83

Antonin Dvořák
Συμφωνία αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95 («Από το Νέο Κόσμο»)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο  Χώρο Τεχνών  : Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 15:00 και 17.30 – 20.30. Τιμή εισιτηρίου: 10€ . Κρατήσεις 2331078100


ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα.

Ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1966. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Πρώτος ο ιδρυτής της και στη συνέχεια ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μίκης Μιχαηλίδης και ο Μύρων Μιχαηλίδης. Σήμερα ο αριθμός των μελών της ορχήστρας ανέρχεται σε περίπου εκατόν είκοσι μουσικούς.

Πέρα από τις τακτικές συμφωνικές της συναυλίες, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας τακτικά παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, με συνοδεία βωβού κινηματογράφου κλπ,  δραστηριότητες που έχουν προσελκύσει νέο κοινό στην ορχήστρα κατά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του μελλοντικού φιλόμουσου κοινού εντάσσεται η έντονη δραστηριότητά της με εκπαιδευτικές συναυλίες για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ορχήστρας είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Πρωτοπορώντας στον ελληνικό μουσικό χώρο, ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η BIS και η NAXOS. Στις πρόσφατές της παραγωγές εντάσσεται η ηχογράφηση των Κοντσέρτων αρ. 3 και 4 του Μπετόβεν με σολίστα τον Aldo Ciccolini (ΕΜΙ Classics).

Στον κατάλογο των Eλλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων: P. Domingo, J. Carreras,  L. Pavarotti, S. Accardo, J. Anderson, V. Ashkenazy, P. Badura-Skoda, L. Berman, P. Fournier, B. L. Gelber, N. Gutman, J. Horenstein, A. Khatchaturian, L. Kogan, E. Kurtz, N. Magalov, M. Maisky, Ch. Mandeal, S. Mintz, W. Nelson, I. Pogorelich, R. Ricci, M. Rostropovich, G. Shaham, Y. Simonov, V. Spinakov, V. Tretjakov, Οδ. Δημητριάδης, Λ. Καβάκος, Κ. Κατσαρής, Θ. Κερκέζος, K. Πασχάλης, Δ. Σγούρος, M. Τιρίμος, κ.ά.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη συχνή και συστηματική παρουσία της σε πόλεις ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, περιοδεύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Εμφανίζεται ετησίως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμπράττει στα σημαντικότερα φεστιβάλ τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού (Φεστιβάλ Αθηνών-Ηρώδειο, Δημήτρια, Φιλίππων, Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»-Κύπρος, International Festival Zino Francescatti-Μασσαλία, Φεστιβάλ Ecléctic-Βαλένθια κ.ά.).

Το Φεβρουάριο του 2007 η παραγωγή της ΚΟΘ “Impressions for saxophone and orchestra”, με σολίστα τον Θεόδωρο Κερκέζο, απέσπασε το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας Pizzicato “Supersonic” και προτάθηκε από τη NAXOS για δύο υποψηφιότητες βραβείων “Grammy”. Το Δεκέμβριο του 2007 πραγματοποίησε μια ιστορική συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, αφιερωμένη στο Ν. Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα.

Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά το νέο CD της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με έργα του Ν. Σκαλκώτα, σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία BIS, το οποίο περιλαμβάνει και πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις. Επίσης, τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε το τρίτο CD της ορχήστρας με έργα του Ildebrando Pizzetti από την εταιρεία NAXOS, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση έργων του Ιταλού συνθέτη. Το CD, με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική θεματολογία, απέσπασε την τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος που απένειμε τον Δεκέμβριο του 2009 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Toν Απρίλιο του 2009 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στην αίθουσα Smetana Hall της τσεχικής πρωτεύουσας, συμπράττοντας με τη Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας και ερμηνεύοντας το Requiem του G. Verdi. Τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίστηκε στην Ιταλία, στο Θέατρο Μαντσόνι στην Πιστόια και στο Θέατρο Βέρντι στη Φλωρεντία και τον Οκτώβριο του 2010 στο Konzerthaus στο Βερολίνο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.tsso.gr


JOHN GEORGIADIS (ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)
διεύθυνση ορχήστρας

georgiadisΓεννημένος στο Έσσεξ, ξεκίνησε να παίζει βιολί σε ηλικία έξι ετών και αργότερα φοίτησε στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία. Ήταν το πρώτο βιολί στη City of Birmingham Symphony Orchestra για δύο χρόνια και στη London Symphony Orchestra για έντεκα.

Με την ιδιότητα του βιολιστή, ο Γιάννης Γεωργιάδης πραγματοποίησε τακτικές εμφανίσεις ως σολίστ σε αίθουσες συναυλιών. Από το 1986 ήταν για τέσσερα χρόνια πρώτο βιολί στο Gabrieli String Quartet, καταφέρνοντας έτσι να εξερευνήσει το θαυμαστό ρεπερτόριο των κουαρτέτων εγχόρδων.

Ενώ κατείχε την πιο περιζήτητη θέση βιολιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή του πρώτου βιολιού στη London Symphony Orchestra, στην ηλικία των 26 ετών του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει καριέρα διευθυντή ορχήστρας. Ξεκινώντας πρακτική εκπαίδευση με τη Liverpool Philarmonic, έκανε τα πρώτα του βήματα ως μαέστρος.

Κινούμενος από την ανάγκη απόκτησης δικής του τεχνικής και κατανόησης των απαιτήσεων που συνδέονται με τη διεύθυνση ορχήστρας, παρακολούθησε πρόγραμμα σπουδών διάρκειας οκτώ χρόνων πάνω στη διεύθυνση ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Sergiou Celibidance, του θρυλικού ρουμάνου μαέστρου. Το αποτέλεσμα ήταν μια καριέρα που τον ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου και του επέτρεψε να διευθύνει πολλές σπουδαίες ορχήστρες. Η μακροχρόνια σχέση του με τη London Symphony Orchestra απέδωσε συναυλίες και περιοδείες εντός και εκτός συνόρων, καθώς και ηχογραφήσεις, μία εκ των οποίων αναρριχήθηκε στην κορυφή των charts με τις περισσότερες πωλήσεις. Κάθε χρόνο διευθύνει τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες με τη London Symphony Orchestra, τη BBC Concert, τη London Philarmonic Orchestra και τη Royal Philarmonic Orchestra, αρχικά στο Royal Albert Hall και τώρα στο Barbican. Οι περιοδείες του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του διευθυντή ορχήστρας περιλαμβάνουν ένα ταξίδι στο Ομάν με τη London Symphony Orchestra.
Είναι μουσικός διευθυντής και μαέστρος της London Virtuosi Chamber Orchestra, που ιδρύθηκε το 1972 αρχικά ως σύνολο μουσικής δωματίου. Το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους αντανακλάται στο γεγονός ότι διετέλεσε διευθυντής ορχηστρικών σπουδών στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία, καθώς και διευθυντής ορχήστρας στην Essex Youth Orchestra για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Εξοικειωμένος με το μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου συμφωνικής μουσικής κι έχοντας εκτελέσει πλειάδα μουσικών έργων, έχει ειδικευθεί στη βιεννέζικη μουσική και είναι επίτιμο μέλος της Johann Strauss Society της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πολυδιάστατη καριέρα του περιλαμβάνει θέσεις μουσικού διευθυντή και σε άλλα μουσικά σύνολα νέων όπως η Bristol Sinfonia, καθώς και συνεργασίες με πολλές ορχήστρες νέων.
Από το 1994 έως το 1996 υπήρξε μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μπανγκόγκ και κατάφερε να μεταμορφώσει την ορχήστρα αυτή από ερασιτεχνικό συγκρότημα σε μουσικό σύνολο διεθνών προδιαγραφών. Το 1996 η Συμφωνική Ορχήστρα της Μπανγκόγκ προσκλήθηκε στην Πνομ Πενχ από το βασιλιά Σιχανούκ της Καμπότζης. Επίσης συμπράττει τακτικά με τη Φιλαρμονική της Μαλαισίας, στην οργάνωση της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ταξίδευε ανά τον κόσμο και παρακολουθούσε εμφανίσεις των κατά τόπους μουσικών συνόλων.

Εξάλλου, έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη διασκευή και την ενορχήστρωση μουσικών έργων, περιλαμβανομένης της μουσικής ταϊλανδών συνθετών. Στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζονται συχνά διασκευές του σε σπάνια και γνωστά έργα της βιεννέζικης μουσικής.

Το 2010 σηματοδότησε το τέλος της καριέρας του ως βιολιστή, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη σταδιοδρομία του ως διευθυντή ορχήστρας. 


Παναγιώτης Τροχόπουλος

troxopΟ Βεροιώτης πιανίστας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1982 σε οικογένεια επιστημόνων και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τον πατέρα του, τον φαρμακοποιό και πιανίστα Γεώργιο Τροχόπουλο, ο οποίος υπήρξε και ο βασικός του καθοδηγητής κατά τα εφηβικά του χρόνια. Από το Σεπτέμβριο του 2000 υπήρξε μαθητής του διάσημου Ρώσου πιανίστα Nikolai Petrov (ο οποίος διέκρινε στον 16-χρονο Παναγιώτη μια “πιανιστική ιδιοφυία”) στο Kρατικό Ωδείο της Μόσχας “Tchaikovsky”, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2006.

Με ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει 15 προγράμματα ρεσιτάλ και 30 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα (μεταξύ άλλων και όλα τα κοντσέρτα του Rachmaninov), έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία και ΗΠΑ. Μερικοί από τους μαέστρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί, είναι οι Murad Annamamedov, Tomasz Bugaj, Ovidiu Balan, Grigor Palikarov και Octav Calleya.

Κάποιες από τις περασμένες του συμπράξεις με ορχήστρα περιλαμβάνουν το 2ο κοντσέρτο του Brahms με την Φιλαρμονική της πόλης Pazardjik (Βουλγαρία) καθώς και το 3o κοντσέρτο του Prokofiev με τη συμφωνική ορχήστρα του Kissinau (Μολδαβία), το 1ο κοντσέρτο του Liszt με τη δημοτική ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το 3o κοντσέρτο του Rachmaninov με τη συμφωνική ορχήστρα της ρωσικής πόλης Yaroslavl. Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε ως σολίστ με ορχήστρα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας-μια συναυλία η οποία σήμανε την επίσημη είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ Αθηνών, το φεστιβάλ “Μουσικό Κρεμλίνο” της Μόσχας, το φεστιβάλ Ναυπλίου και το “English Music Festival”, όπου παρουσίασε ένα ρεσιτάλ με έργα του Josef Holbrooke για πρώτη φορά στην πιανιστική ιστορία. Το 2002 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το 1ο φεστιβάλ Arensky της Μόσχας στο εξωτερικό με συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ το 2004, 2005 και 2006 ήταν ένας από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες του διεθνούς φεστιβάλ της Μάλτας.

Η δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει ήδη 6 CD, το πρώτο από τα οποία περιλαμβάνει την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Pavel Pabst που κυκλοφορεί στην Cameo Classics και έγινε ηχογράφηση του μήνα στο Music Web International.
Το ίδιο περιοδικό χάρισε μια εξαιρετική κριτική στον δίσκο με Ρώσικα έργα για πιάνο που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον «Petroushka» του Stravinsky και όλα τα πρελούδια του  Rachmaninov (έργο 23), ενώ ο δίσκος του με έργα Holbrooke (αρ.1) έλαβε εξαιρετικές κριτικές ακόμη και από το περιοδικό Gramophone.

Τον Δεκέμβριο του 2011 επιλέχτηκε να πάρει μέρος σε μια συναυλία προς τιμήν του μεγάλου βιρτουόζου Marc-Andre Hamelin -παρουσία του ιδίου στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας- ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της “Ρωσικής πιανιστικής σχολής”…

www.trochopoulos.com

www.youtube.com/user/pan141182