Εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ 2020-2021

Ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2019

Μουσείο εκπαίδευσης ''ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ''

 
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ» παρακαλούμε να στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας)  στο grammatia@veriaculture.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό για την αίτηση εγγραφή σας.

Πορτραίτα Ελλήνων Συνθετών – Νίκος Αστρινίδης PDF Εκτύπωσηπαρουσίαση δίσκου in memoriam με έργα του μεγάλου συνθέτη
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011, 8μ.μ, Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας

Η Subways Music παρουσιάζει ένα δίσκο αφιερωμένο στα ενενηκοστά γενέθλια του κορυφαίου συνθέτη, αρχιμουσικού, πιανίστα και καθηγητή Νικολάου Αστρινίδη. Περιλαμβάνονται έργα για σόλο πιάνο , πιάνο με 4 χέρια, βιολί – πιάνο, φωνή – πιάνο, σαξόφωνο-πιάνο και βιολοντσέλο-πιάνο καλύπτοντας μια περίοδο περίπου 60 χρόνων δημιουργίας και μουσικής εξέλιξης του δημιουργού τους. Το παλαιότερο έργο του δίσκου συνετέθη το 1946 και το νεότερο το 2005. Οι περισσότερες συνθέσεις – όλα τα οργανικά κομμάτια- του δίσκου εκδίδονται δισκογραφικά για πρώτη φορά. Η επιλογή τους έγινε με τη συμμετοχή και έγκριση του συνθέτη.


Οι ερμηνευτές

Κεντρική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η καταξιωμένη σολίστ του πιάνου Ερατώ Αλακιοζίδου, η οποία παίζει σε όλες ανεξαιρέτως τις συνθέσεις του δίσκου και παράλληλα συμμετείχε στην παραγωγή, στην καλλιτεχνική επιμέλεια και σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας αυτού του cd.
Μαζί της συνερμήνευσαν τη μουσική του Νίκου Αστρινίδη οι εξής διακεκριμένοι καλλιτέχνες : η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου, ο τενόρος Ιωάννης Νεάγκου, ο σαξοφωνίστας Θεόφιλος Σωτηριάδης, η βιολονίστρια Μαρία Σπανού, ο τσελλίστας Βίκτωρ Δάβαρης και η πιανίστρια Ευτυχία Βενιωτά. Όλοι οι μουσικοί είναι μέλη του ενόργανου συνόλου Idée Fixe.

Οι υπόλοιποι συντελεστές
Η ηχογράφηση, η μίξη και το μάστερινγκ πραγματοποιήθηκαν από τον Κώστα Κόντο στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής & Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο δίσκος είναι μια συμπαραγωγή της Ερατώς Αλακιοζίδου, του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, του Συλλόγου Καθηγητών Δημ.Ωδείου Θέρμης και της Subways Music.
Η εκτέλεση της παραγωγής έγινε από τη Subways Music και η διεύθυνσή της από το Σοφοκλή Σαπουνά.
Η εμπορική εκπροσώπηση του δίσκου πραγματοποιείται από τη Massive Productions.
Διανέμεται σε καταστήματα από την Πολιτιστική Δράση – ΕΜΣΕ.
Χορηγοί του δίσκου είναι ο μουσικός οίκος «Ι.Μαυρομουστάκης», το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και το Εράτειο Ωδείο.

Ο Νικόλαος Αστρινίδης και η μουσική του
(απόσπασμα από το κείμενο του μουσικογράφου – ερευνητή και επιτίμου μέλους της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Θωμά Ταμβάκου. Το πλήρες κείμενο περιέχεται στο ένθετο του δίσκου)

Από το Άκκερμαν της Βεσσαραβίας(νυν Μπιλχοροντ – Ντνιστρόβσκι της Ουκρανίας) με την πάλαι ποτέ ακμαία ελληνική κοινότητα έως τη Θεσσαλονίκη, στην οποία διαβιεί, ο θαλερώτατος Νίκος Αστρινίδης διέγραψε μία λαμπρή καλλιτεχνική πορεία, ως μουσουργός, αρχιμουσικός και πιανίστας. Αποτυπώνεται με 3000 συναυλίες, ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις και συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες, καθώς επίσης με απειράριθμες ευνοϊκές κριτικές επωνύμων επαιόντων. Όμως η φωτογραφική παρουσία του είναι σαφώς δυσανάλογη με μόλις 8 ηχογραφήματα, από το 1988 και εντεύθεν. Σε αυτά αποτυπώνεται εν μέρει και μόνον η μουσική ιδιοφυία του (15 μουσικές δημιουργίες άφθαστου ηχητικού κάλλους και εν πολλοίς επαρκώς ερμηνευμένες) θέτοντας επιτακτικώς το αίτημα νέων φωνογραφημάτων….
….Η επιλογή των έργων δίδει στον ακροατή τη δυνατότητα να διακρίνει το υπόβαθρο (επιρροές, προσωπική γλώσσα γραφής κλπ) στο οποίο βασίζεται η μοναδική ποιότητα του μουσουργού: ο γαλλικός εμπρεσσιονισμός(κυρίως στο πιανιστικό prelude) και η μνήση του ελληνικού παραδοσιακού μουσικού στοιχείου, ενταγμένα στο σώμα της δημιουργίας του με περίτεχνη(«λεπτοτάτων ιριδισμών» κατά τον Γ.Λεωτσάκο) ενορχήστρωση και τέλεια τεχνική. Είτε είναι φωνή, είτε σαξόφωνο ή βιολοντσέλο ή βιολί, ο αρμονικός ερικυδής χείμαρρος – συνεπικουρουμένων των ερμηνευτικών προσεγγίσεων- παρασέρνει τα πάντα σε ονειρικό πολύχρωμο ταξείδι. Σίγουρα μένουν πολλά εισέτι να γίνουν για τη δικαίωση του καταξιωμένου μουσουργού, αλλά το παρόν είναι ισχυρή ένεση αισιοδοξίας στους χαλεπούς καιρούς μας. Καλή ακρόαση!

Ο Νίκος Αστρινίδης απεβίωσε την 11η Δεκεμβρίου 2010.


Η Ερατώ Αλακιοζίδου

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, ενώ από το 2000 ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζει και ηχογραφεί σε πρώτες εκτελέσεις. Με σπουδές στην Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία και Παρίσι και συνεχόμενη καλλιτεχνική δραστηριότητα με συναυλίες, ηχογραφήσεις, αρθογραφία, εκδόσεις, διοργάνωση και παραγωγή εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Νίκος Αστρινίδης, υπήρξε κύριος εμπνευστής της και καθοδηγητής της για πολλά χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων «Tangos a Cuatro»(2000) και του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idée Fixe».
Δισκογραφικά έχει στο ενεργητικό της δύο δισκογραφικές παραγωγές με το κουαρτέτο Tangos a Cuatro: α)Έργα τού Astor Piazzolla (2003) & β)Tangos a cuatro –Γεωργία Συλλαίου- «Κάποιος μιλάει στο τάνγκο»(2007), με έργα Piazzolla σε ποίηση J.L.Borges. Επίσης έχει δύο συμμετοχές σε ηχογραφήσεις συλλεκτικών δίσκων με έργα Ελλήνων συνθετών που εκδόθηκαν από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, του οποίου διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια από το 2002. Επίσης είναι δημιουργός και διευθύντρια του περιοδικού «Con Fuoco» που εκδίδεται από το σύλλογο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, καθώς και του φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Συνθέρμεια», το οποίο απέσπασε τιμητική διάκριση το 2008 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν οι Σοφοκλής Σαπουνάς , Δημήτρης Αθανασιάδης, Πηνελόπη Φιρτινίδου(πιανίστα, Κ.Διευθύντρια Δ.Ω.Νάουσας) & Θανάσης Ρεπάνης (πιανίστας,πρόεδρος συλλογου μουσικών),ενώ θ ακολουθήσει συναυλία με έργα του συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν οι Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο) και μέλη του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής  Idée Fixe
Μαρία Σπανού(βιολί)
Βίκτωρ Δάβαρης(βιολοντσέλο)
Θεόφιλος Σωτηριάδης(σαξόφωνο)
Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο)
Συμμετέχει η Αγγελική Καθαρίου(μεσόφωνος)

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.